تجهیزات ساختمانی

کولر سلولزی چیست و چه مزایایی دارد؟

با آمدن فصل تابستان و گرم شدن هوا، بحث هواساز ها و وسایل سرمایشی بسیار داغ می شود. بعضی افراد مخصوصا افرادی که در شمال کشور زندگی می کنند به دلیل رطوبت بالا از کولر های گازی استفاده می کنند. برخی افراد اما هنوز از کولر های آبی برای خنک تر شدن فضای خانه استفاده می کنند. در این مقاله آشنا می شویم با نوعی از کولر های آبی و می خواهیم بدانیم کولر سلولزی چیست و چه مزایایی دارد؟ با ما همراه باشید.

عملکرد کولر های آبی

کولر آبی یک سیستم خنک‌کننده تبخیری است که از فرایند تبخیر برای خنک‌سازی هوا استفاده می‌کند. در این سیستم، بادگیر هوا را از روی حوض آبی که فواره دارد عبور می‌دهد و هوای خنک شده را به داخل ساختمان هدایت می‌کند.

کولر های آبی تشکیل شده از اجزای مختلفی می باشد، مانند بدنه کولر، پنل های پوشالی، ناودان‌ها، آب‌پخش کن، رابط‌ها، الکتروموتور و پمپ آب است. ابتدا آب روی پنل‌های اطراف کولر پمپاژ می‌شود تا پوشال‌ها را مرطوب کند. سپس موتور کولر با کمک فن، هوا را از داخل پنل‌های مرطوب می‌کشد. رطوبت پوشال‌ها گرمای هوا را جذب کرده و دمای هوای خروجی کاهش می‌یابد.

خنک‌کننده‌های تبخیری به طور کلی انرژی کمتری مصرف می‌کنند و آسیب کمتری به محیط‌زیست وارد می‌کنند. اما در برخی مناطق مثل نزدیکی دریا کاربرد آنها محدود است. کولرهای آبی بر اساس معیارهایی مانند ابعاد، ظرفیت، محل نصب و نوع فن طبقه‌بندی می‌شوند. مرسوم‌ترین نوع آنها کولر آبی پوشالی است ولی نوع دیگری به نام کولر سلولزی نیز وجود دارد.

تفاوت کولر سلولزی با کولر های آبی ساده

تفاوت کولر سلولزی با کولر های آبی ساده

کولر سلولزی نوعی از کولرهای آبی است که به جای استفاده از پوشال، از پنل‌های پوشیده شده با کاغذهای سلولزی با ساختار لانه‌زنبوری استفاده می‌کند. کارکرد کولر سلولزی همانند عملکرد کولر های ساده آبی می باشد، با این تفاوت که پنل های آن به جای پوشال، مواد سلولزی با ضخامت بیشتر می باشد. از همین رو پنل های سلولزی آب بیشتری را در خود می توانند نگهداری کنند. به همین دلیل، کولر سلولزی گزینه مناسب‌تری برای مناطق گرم و خشک به حساب می‌آید.

همچنین، در صورتی که فن کولر با سرعت بالایی کار کند، ممکن است پدهای پوشالی پاسخگوی میزان گردش هوا نباشند و زودتر خشک شوند. در این شرایط، استفاده از پد سلولزی می‌تواند جایگزین مناسب‌تری برای پوشال باشد.

مزیت کولر های سلولزی

به علاوه افزایش خنک‌کنندگی تبخیری در کولرهای سلولزی به دلیل استفاده از کاغذ سلولزی و طراحی ویژه آن، مصرف آب در این کولرها نیز به دلیل قوام بیشتر آب در مواد سلولزی کاهش خواهد یافت.

همچنین، به دلیل کاهش منافذ در پدهای خنک‌کننده در مقایسه با زمان استفاده از پوشال، ورود گردوغبار نیز کاهش می‌یابد و هوای خنک تمیزتری به داخل خانه هدایت خواهد شد.

یکی دیگر از مزایای کولرهای سلولزی، به ویژه مدل های هوشمند آن ها، استهلاک اندک و بی‌نیازی از رسیدگی سالانه به کولر و روغن کاری کولر است؛ زیرا مدل‌های پلیمری کولر سلولزی فاقد قطعات مکانیکی مانند تسمه، یاتاقان و شفت هستند و فقط با یک فن فرایند خنک‌کنندگی تبخیری را تکمیل می‌کنند.

برخی مدل های کولر سلولزی دارای قابلیت کنترل از راه‌ دور هستند که می‌توان با تنظیم دقیق دما، آن ها را از راه دور کنترل کرد. بدون شک، کولرهای سلولزی کنترل‌دار می‌توانند مورد توجه ویژه خانواده ها قرار بگیرند.

همچنین، کولرهای سلولزی در مقایسه با کولرهای آبی مقاومت بیشتری در برابر اکسیداسیون دارند، سیستم شست‌وشوی خودکار دارند، طول عمر بیشتری دارند، بازدهی بالاتری دارند، مصرف کمتری دارند و رسوب‌گذاری با نرخ بسیار اندکی در آن ها رخ می‌دهد.

با وجود اینکه قیمت کولرهای سلولزی کمی بیشتر از کولرهای آبی است، اما به همان نسبت مزایای بیشتری نیز دارند. اگرچه بخش اعظمی از مزایای کولرهای سلولزی مربوط به مدل‌های هوشمند زیرسقفی هستند و کولرهای نیمه‌هوشمند عملکرد مناسبی در بهینه‌سازی مصرف، شست‌وشوی خودکار و تعدیل رطوبت هوا ندارند.

تنها مشکلی که کولرهای سلولزی با آن روبرو هستند، بوگرفتن پدهای سلولزی است که با توجه به محیط بسته و مرطوب کولر، امکان رشد قارچ‌ها وجود دارد. این مشکل می‌تواند با شست‌وشوی کامل کولر و تعویض پدهای سلولزی حل شود.

پویا ذوالقدر

نویسنده و مسئول بخش تولید محتوا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا